AktualityHistória

Výstava – Archeologický výskum a obnova Oponického hradu

poradna

Katedra archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína filozofa v Nitre v spolupráci s Ponitrianskym múzeom v Nitre a s občianskym združením Apponiana pripravila výstavu s názvom Archeologický výskum a obnova Oponického hradu, ktorá sa uskutoční v dňoch 18. júna až 30. septembra 2021 v Múzeu v Zlatých Moravciach.

Realizácia zmienenej výstavy je prvým spoločným projektom medzi Katedrou archeológie UKF v Nitre a Ponitrianskym múzeom v Nitre na základe Memoranda o spolupráci, ktoré podpísali obe inštitúcie vo februári 2021. Zároveň je aj prvou výstavou v pripravovanom cykle výstav o hradoch v Nitrianskom regióne. Zámerom výstavy o hrade v Oponiciach je popularizovať poznatky o hrade, uskutočnenom archeologickom výskume a jeho nálezoch, poznatky o stavebnom a historickom vývoji hradu, o každodennom živote na hrade, ale aj o jeho obnove. Záujemcom priblíži najnovšie informácie získané archeologickým výskumom uskutočneným Katedrou archeológie UKF v Nitre v rokoch 2015 až 2020.

Hrady sa odjakživa spájali s bohatstvom. Preto pri archeologickom výskume každý očakáva, že budú nájdené predovšetkým tajomné poklady. Pre archeológov však majú význam aj iné nálezy, ako zlato, perly, drahokamy. Tak to bolo aj v prípade Oponického hradu, ktorý vydal zo svojich útrob unikátne predmety – mince, zbrane a súčasti jazdeckej výbavy, zlomky keramických nádob, kachlíc, dlaždíc, stavebné kovania, predmety každodennej potreby a mnoho iných nálezov.

Vybraná kolekcia týchto vzácnych predmetov kultúrnej a historickej hodnoty, vrátane obrazových a textových informácií, je po prvýkrát oficiálne prezentovaná práve na aktuálnej výstave v Múzeu v Zlatých Moravciach. Predstavuje exponáty v podobe archeologických nálezov odzrkadľujúcich každodenný život na hrade s dôrazom na hodnotný súbor kachlíc z kachľových pecí.

Súčasťou výstavy bude aj cyklus prednášok venovaných archeologickému výskumu v rokoch 2015 – 2020, výskumu kachlíc z kachľových pecí nájdených na hrade, obnove a stavebno-historickému výskumu hradu.
Prvou prednáškou, ktorá zároveň otvorí výstavu, je prednáška Mgr. Dominika Repku, PhD. – Archeologický výskum Oponického hradu v rokoch 2015 až 2020, ktorá sa uskutoční 18. júna 2021 o 15:00 hod. v Múzeu v Zlatých Moravciach.

Realizátormi výstavy sú doc. Mgr. Zuzana Borzová, PhD., Mgr. Dominik Repka, PhD. a Mgr. Barbora Jančiová.

Partneri výstavy:

Nitriansky samosprávny kraj, Katedra archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, Občianske združenie Apponiana a Imrich Finta.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button